De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips.
De bond wil compensatie voor consumenten die de dupe werden van verboden prijsafspraken voor beeldbuizen. Een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen liepen op niets uit, aldus de consumentenorganisatie.
“Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo’n 10 procent te veel betaalden voor hun televisies en computermonitors. We hebben geprobeerd om met Philips tot een snelle oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug naar de consument. Daarom stappen we nu naar de rechter”, zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar.
De bond vraagt de rechter vast te stellen dat Philips aansprakelijk is voor de volledige schade die het kartel veroorzaakte.
Voorkomen van prijsdalingen
Het kartel ontstond aan het einde van de jaren 90, toen Aziatische concurrenten van Philips, zoals Samsung en LG, voor het eerst bijeen kwamen om de moeilijke omstandigheden in de markt voor consumentenelektronica te bespreken. De winstmarges waren dun en dus besloten producenten dat er samenwerking nodig was.
De Europese Commissie schreef in 2012: “De belangrijkste zorg was het voorkomen van prijsdalingen, maar de mededingers probeerden wanneer de kans zich voordeed ook de prijzen te verhogen.”
De bedrijven wisten dat wat ze deden, verboden was. In notulen is te lezen dat de producenten niet wilden dat de Europese Commissie op de hoogte kwam en dat de bijeenkomsten “stil moesten worden gehouden”.
Pas in 1997 woonden ook vertegenwoordigers van Philips een van de bijeenkomsten van het computerkartel bij. In 1999 schoven de vertegenwoordigers volgens een analyse van Trouw aan bij het overleg rond televisieschermen. Vanaf dat moment ontmoetten de bedrijven elkaar regelmatig over de hele wereld.
Het kartel kreeg in 2012 een gezamenlijke boete van 1,47 miljard euro, toen de hoogste boete die de Europese Commissie ooit uitdeelde. Philips zelf kreeg een boete van ruim 500 miljoen euro.
Lees meer over Philips:
- Deze 3 dingen moet je absoluut doen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, volgens de recruitmentmanager van Philips
- Oud-topman Jan Timmer van Philips haalt uit naar zijn opvolgers: ‘Het schortte aan durf, aan ideeën’
- Dit is het antwoord van Philips op de handelsoorlog van Trump: lokaal produceren van medische producten in China